Bescherming Jonghof

Bescherming voor voormalig Jonghof van Schuttersgilde Sint-Joris in Brugge

Redactie KW (KW.be Krant van West-Vlaanderen) 

20/07/16 om 10:25 - Bijgewerkt om 10:25

De site is een getuige van de oude schuttersgilde die een belangrijke rol speelde op historisch, politiek, sociaal en cultureel vlak in de stad Brugge.

Het voormalig Jonghof van de Sint-Jorisgilde wordt voorlopig beschermd als monument omwille van de historische waarde.

Foto van het Jonghof

Diverse verbouwingen resulteerden in het huidige uitzicht met twee verschillende architecturale gevels. Het voormalig Jonghof bestaat uit een imposant neoclassicistisch pand van 1851 en rechts ervan een pand met een renaissancegevel van 1541.

Op het einde van de veertiende eeuw vestigde de schuttersgilde van Sint-Joris zich in het bestaande pand. De gilde, later gesplitst in een Jong- en Oudhof, geeft in 1541 de opdracht om de sierlijke renaissancegevel te bouwen. Deze gevel is een representatief en zeldzaam voorbeeld van een semiopenbaar gebouw met gevel in renaissancestijl waarachter een ouder gebouw schuil gaat met onder andere hergebruikt materiaal uit de tweede helft van de dertiende eeuw. Het breedhuis van 1852 is een typisch voorbeeld van een neoclassicistisch herenhuis, met een vrij sober uitgewerkte bepleisterde lijstgevel met links een poorttravee.

 

 

 

 

 

 

 

 


Adres

Hoofdgilde Sint-Joris Brugge vzw

Stijn Streuvelsstraat 59

8000 Brugge